19 октября 2005 00:01

"ДАЙОШ ГАЭС!"

Енергетики з Південноукраїнського енергокомплексу та будівельники Ташлицької ГАЕС втратили будь-яке відчуття реальності! - говорить директор РЛП "Гранітно-степове Побужжя" п. В. Артамонов.


Мабуть невипадково співпали в часі дві події пов’язані з добудовою Ташлицької ГАЕС.

Дезинформація громадськості стосовно законності самої добудови, результатів державних екологічних експертиз – все це з минулого сторіччя характеризує інформаційну політику керівництва Південноукраїнської АЕС у будівництві Ташлицької ГАЕС та заповнення Олександрівського водосховища. А зараз для втаємничення своїх протиправних дій до цього ще додалося залякування журналістів.

Вчора, 18.10.2005 року відбулося попереднє засідання Ленінського районного суду м. Миколаєва по справі НАЕК “Енергоатом” в особі ВП “Південноукраїнська АЕС” проти журналіста О. Малицького та газети “Вечерний Николаев” щодо захисту честі гідності та ділової репутації та відшкодування моральної шкоди на 100 000 грн.

В той час, коли питання відміни протизаконного рішення Миколаївської облради про перегляд меж Регіонального ландшафтного парку (РЛП) "Гранітно-степове Побужжя" у зв'язку з добудовою та введенням в експлуатацію ТГАЕС, знаходяться на контролі Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а також Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, будівельники ТГАЕС проводять незаконні земельні роботи безпосередньо на території РЛП.

В суботу 15 жовтня 2005 р. спільна виїзна комісія дирекції РЛП "Гранітно-степове Побужжя" та Національного екологічного центру України (НЕЦУ), під час огляду територій РЛП, зокрема урочища "Гард" поблизу будівництва ТГАЕС, зафіксувала грубе порушення природоохоронного законодавства - видобуток на території урочища грейдером та екскаватором грунту у прибережній захисній смузі на лівому березі р. Пд. Буг, безпосередньо біля урізу води, за 20 м від острова Гардового. Знятий грунт вивозився в бік будівництва ТГАЕС трьома самоскидами з позначкою «МТD Company”. Про це директором РЛП п. В. Артамоновим, виконавчим директором НЕЦУ п. В. Мельничуком і головою Ревізійної комісії НЕЦУ п. І. Сіренком було складено відповідний акт та здійснено фотографування. Під час зазначених земляних робіт пошкоджено прибережну захисну смугу та берег річки на протязі бл. 50 м. Про незаконні дії на території РЛП одразу був поінформований Міністр охорони навколишнього природного середовища України п. П. Ігнатенко та начальник Держуправління екології та природних ресурсів у Миколаївській області п. Є. Сєдлецький. На місце події виїхала заст. міністра ОНПС п. О. Яворська.

"Енергетики з Южноукраїнська та будівельники ТГАЕС втратили будь-яке відчуття реальності! Їм вже не писані жодні закони!" - із сумом говорить директор РЛП "Гранітно-степове Побужжя" п. В. Артамонов.

З 14 жовтня 2005 р. до часу припинення робіт, після втручання Мінприроди, було вийнято та вивезено на будівництво ТГАЕС грунту з заповідної території площею більш ніж 0,5 га. Начальник будівництва п. В. Соловйов так пояснює мотивацію цих робіт: "Для виконання завдання Уряду України - пуску ТГАЕС до кінця року - нам не вистачає часу і грунтової маси. Доступні кар'єри далеко і возити грунт звідти занадто дорого. Проект буде готовий на наступному тижні. Тому ми вирішили почати підготовчі роботи. Вивезено тільки (!) 1,5-2 тис. кубомерів грунту з 112 тис. кубомерів, яких нам не вистачає...".

В неділю 16 жовтня на екстреній нараді в дирекції будівництва ТГАЕС п. Олена Яворська заявила енергетикам: "Міністерство просто змушене передати матеріали до суду. Інакше нас звинуватять в корупції. Проект на роботи на території РЛП "Гранітно-степове Побужжя" на 99% Мінприроди не погодить. Миколаївське обласне управління виявило, що будівництво ТГАЕС відбувається з відхиленням від погодженого проекту. Тому я Вас застерігаю - підняття рівня Олександрівського водосховища без проекту, погодженого за процедурою, призведе також до передачі матеріалів до суду. І якщо зараз ми не можемо виставити великі збитки, Ви не встигли порушити велику територію, то у разі підняття рівня водосховища до відмітки 16,9 м буде затоплено 27,7 га заповідної території. Матеріальні збитки будуть обраховані за таксою 200 грн. за кв. м. А це складе 55,4 млн. грн."

Бульдозери в парку з'явилися в той час, коли завершується погодження проекту створення на базі РЛП Національного природного парку "Гранітно-степове Побужжя", передбаченого Законом України "Про Загальнодержавну програму формування національної екомережі на 2000-2015 рр.", і коли ще не завершено наукове дослідження необхідності добудови ТГАЕС - релікту "совкового" періоду, народженого в 1970-ті роки. Введення в експлуатацію ТГАЕС та затоплення Олександрійського водосховища не лише загрожує природі регіону, а й може повністю знищити унікальний природно-культурний комплекс - останні автентичні ландшафти, пов'язані із Буго-Гардовою Паланкою Запорізької Січі.

Так це місце виглядало раніше
Бизнес Новости

Так воно виглядає зараз
новости дня 2006

город Николаев

готовый Бизнес план

Антоніна Галкіна


Автор: Business-News

Похожие новости