18 декабря 2007 13:21

Інноваційний розвиток регіону – запорука економічної безпеки та заможності України

Директор Черноморского регионального центра инвестиций и инноваций, Анатолий Иванович Шиянюк
Директор Черноморского регионального центра инвестиций и инноваций, Анатолий Иванович Шиянюк

30 грудня 2005 р. згідно Указу Президента України Ющенко В.А. було утворено Державне агентство України з інвестицій та інновацій (Дежінвестицій України), яке є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності.


Основними завданнями Держінвестицій України є:
– участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної інвестиційної та інноваційної політики;
– координація роботи державних органів виконавчої влади у сфері інвестиційної та інноваційної діяльності;
Для виконання завдань Держінвестицій України на регіональному рівні були утворені державні бюджетні установи, зокрема в 2007 р. "Чорноморський регіональний центр інноваційного розвитку". Цей Центр знаходиться в м. Миколаєві і його основними завданнями є:
– аналіз інноваційного потенціалу Миколаївської, Одеської та Кіровоградської областей;
– забезпечення наукової та іншої підтримки впровадження програм і проектів інноваційного розвитку регіону, в тому числі через механізм програмно - цільового фінансування;
– підтримка процесу становлення та розширення регіональної інноваційної інфраструктури;
– організація взаємодії науково-дослідних, інноваційних підприємств, установ та організацій, органів державної влади щодо інноваційного розвитку регіону;
– проведення експертно - аналітичних та проектних робіт, пов'язаних з інноваційним розвитком та просуванням на ринок наукомістких інноваційних проектів.
Держава фінансує видатки на утримання Центру, аналіз та розробку інноваційних програм, спрямованих на впровадження у виробництво передових технологій.
На теперішній час в складі працівників Центру є як досвідчені фахівці в сфері інноваційно-інвестиційної діяльності так і молоді спеціалісти, які успішно займаються розробкою та впровадженням  інноваційних проектів.
При надання державної підтримки конкретним інвестиційним проектам в 2008 році Центр на виконання доручення Кабінету Міністрів інвестиційних проектів державного значення надаватиме перевагу таким пріоритетам інвестиційної діяльності:
– розвиток наукоємних виробництв та галузей з використанням інформаційних та комунікативних технологій;
– організація виробництва продукції, що забезпечує запровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій, зокрема комплексне освоєння родовищ корисних копалин;
– комплексне технічне і технологічне переоснащення виробництв, оновлення основних засобів на інноваційній основі;
– введення в експлуатацію об'єктів інфраструктури, що мають загальнодержавне значення;
– формування житлового фонду соціального призначення.
Держінвестицій разом з Мінекономіки та Мінфіном підготовлено та направлено на КМУ пропозиції щодо державної підтримки та стимулювання інвестиційної діяльності, які вже передбаченні в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік».
Основним механізмом надання такої підтримки є пряме бюджетне фінансування, здешевлення кредитів комерційних банків, пільгове кредитування, надання державних гарантій Уряду та розвиток лізингових відносин.
Слід додати, що зараз розробляється Інноваційний кодекс України та готується проект Державної програми розвитку системи інформаційно-аналітичного забезпечення реалізації державної інноваційної політики та моніторингу стану інноваційного розвитку економіки. Прийняття цих документів вдосконалить питання правових, організаційних та фінансово-економічних відносин у сфері інноваційної діяльності, дозволить запровадити ефективні механізми державно-приватного партнерства у виконанні державних науково-технічних програм.
"Чорноморський регіональний центр інноваційного розвитку" запрошує усіх бажаючих до співробітництва у сфері інноваційної діяльності і всебічно сприятиме просуванню інноваційних пропозицій, які мають принести прибутки Україні та її громадянам.
Адреса Центру: м. Миколаїв, вул. В. Морська, 89, тел.8-0512-50-00-76, е-mail: [email protected].


Директор БДУ
«Чорноморський регіональний центр
інноваційного розвитку», Анатолій Іванович Шиянюк


Автор: Business-News

Похожие новости

Комментарии

Комментарии читателей для данной новости отсутствуют.