29 августа 2006 00:06

Увага „зелені легені” під загрозою

З настанням спекотної літньої погоди з кожним днем на Миколаївщині посилюється загроза виникнення лісових пожеж та розповсюдження їх на великі площі. Так, з початку року в Миколаївській області в лісових масивах зареєстровано 97 випадків пожеж, вогнем знищено більше 97 гектарів зелених насаджень. Збитки становлять десятки тисяч гривень.


Необхідно відзначити різке зростання кількості пожеж у липні, серпні місяцях внаслідок встановлення сухої та спекотної погоди. Всього у липні місяці зареєстровано 552 вогневих випадки, 211 з яких - це пожежі сміття, очерету, сухої трави на узбіччях доріг, лісосмугах, лісових масивах та на відкритих територіях за межами населених пунктів.
У більшості випадків лісова пожежа виникає через необережність людей: непогашеного вогнища, кинутого недопалка чи спалювання стерні (приблизно 70% лісових пожеж виникають саме з цих причин), рідше - в результаті удару блискавки в сухе дерево.
Таким прикладом людської недбалості та безжалісності стала пожежа, що виникла 24 серпня в лісовому урочищі Новоодеського лісництва. Близько 13:00 пожежу помітили з Андріївського лісництва та одразу ж повідомили районний відділ МНС. На порятунок терміново було направленню два відділення СДПЧ-9 по охороні Новоодеського району Миколаївської області. На момент прибуття рятувальників площа пожежі складала 4 гектара.
Рятувальники та робітники лісгоспу приклали неймовірних зусиль для того, щоб зупинити розповсюдження полум’я. Біля 4-х годин йшла війна за кожний квадратний сантиметр лісу. Для порятунку „зелених легенів” було залучено близько 25 чоловік та 10 одиниць техніки, включаючи пожежні авто, трактори, бочки з водою, молоковози. Нажаль, наслідки розривають серце, вогнем перетворено на пустелю 4,5 гектара лісу.
Як було з’ясовано, попередньою причиною пожежі стало спалювання стерні одним з робітників приватного господарства. Через сильний вітер вогонь від згораючих післяжнивних залишків перекинувся на лісополосу, а звідти вогняна стихія перейшла на лісове урочище.
Шановні громадяни! Головне управління МНС України в Миколаївській області попереджає: „В суху пору року в лісі слід бути особливо обережними при поводженні з вогнем: місце, що призначене для вогнища, очищати від сухої трави, листя, гілля; не розкладати вогнище поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодниках, серед сухого очерету; не залишати вогнище без нагляду; не залишати місць відпочинку, не впевнившись, що вогнище загашено. При розкладанні вогнища треба намагатись, щоб з підвітряного боку від багаття, тобто там, куди летять іскри, розташовувалась водойма, велика калюжа або відкрита місцевість. Невеликі займання, наприклад, які виникли в результаті викиду з вогнища жаринок необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи піском, землею, покриваючи брезентом, збиваючи мокрим ганчір’ям, віниками. Бити краще збоку, за напрямком вогню. Зупинити розповсюдження вогню значно легше, ніж загасити велику пожежу.”

Руслан Сірий, співробітник центру пропаганди ГУ МНС в Миколаївській області


Автор: Business-News

Похожие новости