03 марта 2007 09:15

Сессия горсовета: тарифный вопрос

Принятый на государственном уровне курс на реформирование жилищно-коммунальной отрасли немедленно привлек внимание партий и сделал «тарифный вопрос» разменной картой политической борьбы. И вчера на пленарном заседании сессии городского совета депутаты от разных фракций делили право называться инициаторами пересмотра ставок коммунальных тарифов.


Вопрос обоснованности тарифов стал фактически основным для первого сессионного дня, тем более, что незадолго до сессии исполком принял решение удовлетворить протест прокурора по поводу установленных в октябре тарифов на водоснабжение. Важность момента подтвердило и присутствие в президиуме сессии трех депутатов Верховной Рады: Романа Забзалюка, Николая Круглова и Сергея Майбороды. Перед началом сессии Роман Емельянович очень эмоционально обратился к депутатам с призывом внимательно отнестись к вопросу пересмотра тарифов. Подогревали срасти и пикет у здания горисполкома, правда, весьма немногочисленный, и листовки, призывающие граждан не платить по новым тарифам, и новости от соседей-херсонцев, где последняя сессия, рассматривавшая вопрос тарифов, закончилась мордобоем. В Николаеве, правда, обошлось без кулаков, но жертвы были назначены.

От фракции Партии регионов, которая давно обещала «бомбу» по результатам проверки тарифов, выступил Вячеслав Пиляк, председатель временной депутатской комиссии фракции Партии регионов по проверке обоснованности тарифов. Согласно выводов комиссии, тарифы на услуги водоснабжения и водоотведения, а также на теплоснабжение некоторыми организациями завышены, есть нарушения в договорах, которые должны заключаться между ЖЭКами и потребителями. А виноват в этом, по мнению депутатов, городской департамент ЖКХ,  возглавляемый заместителем мэра Виталием Яворским. Поддержал претензии сопартийцев и Николай Круглов, который заявил, что при рассмотрении предоставленных предприятиями-поставщиками услуг тарифов подразделениями департамента ЖКХ не была проведена их экспертиза на соответствие с действующими постановлениями КМУ и нормативными актами. Николай Петрович даже продемонстрировал увесистую стопку нормативных документов, которые службам департамента ЖКХ необходимо было изучить для того, чтобы привести тарифы в соответствие с законодательством. Словом, из выступавших не «плюнул» в департамент, пожалуй, только обезвоженный, а неоднократно звучавшие призывы «не политизировать вопрос» вкупе с перечислением заслуг каждой партии по борьбе с тарифами наводили на нерадостные размышления.

 Проект решения сессии по вопросу обоснованности тарифов, в начале сессии розданный, правда, только депутатам, включал в себя 14 пунктов. Среди прочего, городскому голове предлагалось «привлечь к ответственности руководство ЖКП и КП «Николаеводоканал», которые нарушили действующее законодательство при расчете тарифов на представлении их на утверждение горисполкома», а также «признать невозможным дальнейшее нахождение Яворского В.Л. на посту заместителя городского головы – директора Департамента ЖКХ горисполкома». Но справедливости ради, стоит сказать, что в необходимости последнего утверждения засомневались Дмитрий Никонов и депутат облсовета Николай Дзарданов.

В следующей редакции решения, которую депутатам и журналистам представили после обеденного перерыва, эти пункты не изменились, но по предложению депутата А.Курченко, при рассмотрении «исправили опечатки» и категорическое требование уволить директора Департамента ЖКХ смягчилось до формулировки «поручить городскому голове рассмотреть целесообразность нахождения В.Л. Яворского на посту…».

Итак, с вопросом «кто виноват?» депутаты определились. Остался вопрос «что делать?», и делать решили вот что (текст приводится без перевода и изменений):

1).Прийняти до відома, що міськвиконком, на своєму засіданні від 27 лютого 200: року в м. Миколаєві, задовольнив протест прокурора м. Миколаєва, щодо порушення чинного законодавства при прийнятті рішення «Про встановлення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення».

 2) Доручити міськвиконкому внести зміни до рішення №1618 від 28.08.2006 «Про встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві», №1966 ви: 6.10.2006 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 28.08.06 №1618». №1969 від 6.10.2006 «Про тарифи на послуги водовідведення для населення, яке мешкає б будинках без централізованого водопостачання». №2004 від 24.11.2006 «Про доповнення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві, встановлених рішенням виконкому міської ради від 28.08.06», №1674 від 28.08.2006 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 26.08.05» та №1967від 6.10.2006 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 26.08.05» -   щодо перерахунку тарифів  і приведення їх до відповідності постанов Кабінетів Міністрів України.

3) Доручити міському голові Чайці В.Д. розглянути доцільність подальшого знаходження Яворського В.Л. на посаді заступника міського голови - директора Департаменту ЖКГ міськвиконкому.

 4) Запропонувати міському голові Чайці В.Д. притягнути до відповідальності керівників ЖКП  та КП «Миколаївводоканал», що порушили діюче законодавство при розрахунку тарифів та представленні їх на затвердження міськвиконкому.

5) Зобов'язати виконком міської ради, виробників та постачальників житлово-комунальних послуг  у 10-ти денний термін зробити розрахунки тарифів на послуги водопостачання та водовідведення, послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Миколаєві, згідно з Постановами Кабінету Міністрів України та внести необхідні зміни в свої рішення.

6) Запропонувати міськвиконкому та керівникам підприємств, що здійснюють послуги, виходячи із заключених договорів у 10-ти денний термін, після прийняття відповідних рішень міськвиконкому, вирішити питання перерахунку та (або) заліку в рахунок майбутніх платежів залишково отриманих грошових коштів від населення за отримані послуги.

7) Опублікувати в засобах масової інформації програму робіт по установці лічильників на вводах мереж водопостачання в житлових будинках із зазначенням строків та об'ємів виконуваних робіт, а також забезпечити їх 100 - відсоткове освоєння виділених коштів, що дозволить різко зменшити затрати населення.

8) Прийняти до відома інформацію директора ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» В.М.Березницького і взяти на контроль проведення перерахунку до 15.03.07 р. за надане тепло та гаряче водопостачання, відповідно до нормативних вказівок Державного комітету з питань будівництва та архітектури, в зв'язку з проведеними розрахунками фактичної середньої температури за опалювальний період.

9) У відповідності до постанови Кабінету Міністрів № 297 від 27.02.2007 р. звернутись до Миколаївської міської прокуратури, Управління цін та цінової політики у Миколаївській області та Контрольно-ревізійного управління у Миколаївській області з проханням провести перевірку обгрунтування на житлово - комунальні послуги.

10) Утворити    тимчасову    контрольну комісію з питань тарифної політики та затвердити її склад (склад комісії додається). Доручити постійній комісії з питань місцевого самоврядування, депутатської діяльності, власності та законності (Євдокімов) розробити необхідні зміни та доповнення до регламенту міської ради, стосовно повноважень даної комісії.

11) Департаменту ЖКГ зобов'язати всі ЖЕКи заключити договори з населенням на надані послуги з переліком послуг надаваємих ЖЕКами, відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні та Постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.05 №560 «Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків ы споруд та при будинкових територій» у строк до 01.04.2002 року.

12) Звернутися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України   з проханням:

• про відміну податку на додану вартість (ПДВ) на вартість та транспортування газу, що споживає населення, а також вартість та транспортування   електричної   енергії,   що   використається   на   потреби населення.

       щодо виведення з тарифу квартирної плати, послуг на вивезення і утилізацію відходів та сміття, а також обслуговування ліфтів та здійснювати нарахування цих тарифів на кількість мешканців в квартирі чи будинку.

       встановити електроенергію для ліфтів в житлових будинках, як і електроенергію на освітлення сходових кліток, на рівні тарифів, діючих для населення.

ціну на воду для теплопостачальних організацій встановити на рівні як для
населення.

13.  Головному редактору газети «Вечірній  Миколаїв» Пучкову В.Ю. опублікувати дане рішення у десятиденний термін.

 14. Контроль за виконанням цього рішення покласти на міського голову Чайку В.Д. та секретаря міської ради Коренюгіна В.І.

 В состав контрольной комиссии по вопросам тарифной политики, которую депутаты предложили также сделать постоянной, войдут по одному представителю от каждой фракции:

Партия Регионов – В. Пиляк, ПСПУ – Н. Штопенко, КПУ – Н. Красножон, ПЗУ – В. Блащук, БЮТ – А. Курченко,  Блок “Николаев – за Владимира Чайку!” – В. Болотов, “Либерально- социалистическая николаевщина” – В. Долгошеев.


Автор: Business-News

Похожие новости

Комментарии

Комментарии читателей для данной новости отсутствуют.