04 декабря 2006 14:25

Прокуратура: счета ЧСЗ не арестованы

После того, как под стенами Генеральной прокуратуры представители ЧСЗ обратились к Генпрокурору с обвинениями в адрес прокуратуры Николаевской области, свои комментарии «Бизнес-новостям Николаева» по этому поводу предоставили в прокуратуре Николаевской облaсти.


Слідчим відділом прокуратури області з початку 2005 року розслідується кримінальна справа за фактом зловживання службовим становищем особами відкритого акціонерного товариства «Миколаївська малотоннажна верф» та Державної акціонерної холдингової компанії «Чорноморський суднобудівний завод» при приватизації майна ДАХК «ЧСЗ», та невиконання інвестиційних забов'язань щодо виплати заборгованності із заробітної плати працівникам ДАХК «ЧСЗ» та погашення боргів перед Пенсійним фондом України, а також невиконання інших інвестиційних зобов'язань.
По справі виконано значний обсяг слідчих дій, направлених на збір доказів щодо викриття вчиненого злочину. Детально інфоримувати про виявлені факти злочинних дій та яким чином було незаконно приватизовано ДАХК «ЧСЗ» неможливо, оскільки це є таємницею досудового слідства.
Можна зазначити тільки те, що «інвестори», зайшовши на підприємство, яке колись мало для держави стратегічне значення, не мали намір розвивати це підприємство, в тому числі виконувати інвестиційні зобов'язання за договором купівлі-продажу акцій, укладенним Фондом держаного майна України. Наочним підтвердженням цього є те, що заборгованність із виплати заробітної плати роками не зменшується, а збільшується і на теперішній час складає 7,4 млн. грн.
Заборгованність перед Пенсійним фондом України досягла небачених раніше показників – 25,2 млн. грн., виробництво на підприємстві згортається, кваліфіковані працівники звільняються з роботи. Ці факти неможливо приховати від громадськості, навіть прикриваючись лозунгами про нібито незаконні дії прокуратури області.
Ніщо не заважає закордонним «інвесторам» розвивати виробництво на ДАХК «ЧСЗ», виплачувати людям заробітну плату, сплачувати у встановленому законом порядку обов'язкові платежі до бюджетів усіх рівнів. Це те, що вони зобов'язані були робити за договором купівлі-продажу акцій, укладеним з Фондом державного майна України. Проте вони обрали інший шлях, який зводиться до постійних інтриг. Виходить, що займатися господарською діяльністю «інвесторам» постійно заважають органи державної влади та місцевого самоврядування, а також правоохоронні органи.
Можна безпомилково сказати, що основною діяльністю адмінперсоналу ДАХК «ЧСЗ» в теперішній час є не господарська діяльність, а претензійно-позовна робота в судах з органами державної влади і правоохоронними органами, причому з питань, які не мають ніякого відношення до господарської діяльності.
Час показав, що основною метою «інвесторів» було заволодіти контрольним пакетом акцій цього підприємства для того, щоб потім мати можливість вільно розпоряджатися багатомільйонним капіталом ДАХК «ЧСЗ». Не секрет, що «інвестори» займаються тільки тим, що розпродують або в інший спосіб відчужують майно ДАХК «ЧСЗ». Навіть вдаються до того, що одне й те ж саме майно продають по декілька разів між підприємствами, засновниками яких є вони самі. Мета цих операцій з майном всім зрозуміла. Інтерес тут один – особисте збагачення. Це теж не можна приховати від людей.
Схоже, що незабаром залишиться продати тільки землю, а для цього потрібно знайти відповідні зачіпки в законодавстві. Після цього держава залишитьс без інвестоів і без підприємства, яке колись було найпотужніше в Європі.
Обов'язком прокуратури є захист інтересів держави та громадян. Зазначені факти об'єктивно вказували на необхідність вжиття активних заходів щодо припинення незаконної діяльності «інвесторів» ДАХК «ЧСЗ». У зв'язку з цим з метою не дати можливості «горе-інвесторам» цілком розпродати майновий комплекс ДАХК «ЧСЗ» та підприємств, які входять до складу холдингу, було накладено арешт на майно ДАХК «ЧСЗ», а також на майно підприємств, які були засновані за рахунок майна ДАХК «ЧСЗ».
Захисники такої фінансової діяльності «інвесторів» ДАХК «ЧСЗ», відстоюючи їх інтереси, можливо, небезкорисно, в своїх публічних акціях та виступах у черговий раз намагаються відвернути увагу від беззаконня, яке коїться на цьому підприємстві. Вони все роблять для того, щоб зкомпроментувати діяльність прокуратури область.
Постає питання, невже господарська діяльність ДАХК «ЧСЗ» та пов'язаних із цим підприємств, полягає лише в розпродажі майнового комплексу холдингу? Розрахункові рахунки ДАХК «ЧСЗ» не арештовані, обіг коштів не припинявся, тобто перепон для господарської діяльності не існує. Можна навіть виплачувати людям зароблену ними заробітну плату, але, напевно, «інвестори» не бажають цього робити, їм вочевидь, легше організувати акції та пікети, адже це коштує дешевше.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області


Автор: Анна Михайлюк

Похожие новости