06 июня 2007 13:42

Ющенко взяв на контроль кризу в сільському господарстві внаслідок посухи

Ющенко на Миколаївщині. На фото В.Ющенко, А.Садиков, Т.Демченко
Ющенко на Миколаївщині. На фото В.Ющенко, А.Садиков, Т.Демченко

5 червня 2007 року. Президент України Віктор Ющенко здійснив робочу поїздку до Кіровоградської, Миколаївської та Херсонської областей. Мета поїздки – вивчення на місці комплексу питань агропромислового сектору в даних регіонах.


Під час робочої поїздки Президент України відвідає найбільш постраждали від посухи області. Зокрема Глава держави відвідає село Гурійка Кіровоградській області, смт. Снігурівка Миколаївській області та Чаплинський район Херсонської області.

Віктор Ющенко проведе нараду з господарським активом Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, що постраждали від посухи.

В аграрному секторі склалася надзвичайна ситуація – гине врожай. Через аномальні погодні умови суттєво погіршуються прогнози результатів посівної. За словами Глави держави, необхідно зробити все можливе, щоб складна ситуація не вплинула на людей. Потрібно вчасно зібрати врожай, зробити у достатніх обсягах запаси, забезпечити стабільну роботу ринку сільськогосподарської продукції. Перед керівництвом виконавчої влади, відповідними центральними і регіональними органами ставиться завдання оперативно розробити план виходу з ситуації, що склалася.

У ході робочої поїздки відбудеться прес-конференція Президента України В. Ющенка щодо політичної ситуації в країні.

«Мене дуже тішить те, що парламентсько-політична криза була нелегка і не поверхнева. Вона показала, що ми маємо серйозну гнилість ключових державних інституцій. Якби політичну кризу супроводжував дієздатний Конституційний Суд, ми б цю кризу – без корупції, без кривд, без приниження – могли б пройти набагато раніше і набагато швидше. Але це не спрацювало. Не спрацювала Генеральна прокуратура, тому що політичні замовлення є домінуючими для цієї інституції. Надіюся, що були. Багато проблем показала судова система. І над цим треба замислитися. Це не ті приклади для демократії, які, переконаний, потрібно було давати суспільству», – наголошує Глава держави.

 


    На Миколаївщині Віктор Ющенко оглянув поля приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Веселий Кут-III», дочірнього підприємства «Південне» та філії «Снігурівська» ТОВ СП «Нібулон».
    Під час огляду посівів сільгоспвиробники звернули увагу Президента ще на одну проблему: будь-які компенсації з боку держави передбачені лише для юридичних осіб. Але ж від посухи постраждали й одноосібники, які мають офіційний статус особи фізичної.
    Президент України В.Ющенко запевнив миколаївських аграріїв, що по закінченні наради буде здійснена серія рішень на державному рівні, які повинні вирішити кризу, що склалася, а на розширеній підсумковій нараді в Херсоні учасники мають знайти відповіді на три головні питання: в яких формах, сумах і коли держава повинна відрити політику підтримки сільгоспвиробників із постраждалих районів.
    «Сільгоспвиробники не залишаться без допомоги!» - підкреслив  Президент. Глава держави зазначив, що пропозиції щодо виходу з кризи мають бути розробленими по різних напрямках – по відстроченню фіскального навантаження, кредитній, ціновій, торговій політиці, а також стосовно питань страхування. Окреме – дуже делікатне питання – щодо експорту. Держава має дати відповідь відразу у двох напрямках – і для споживачів, і для експортерів, адже закрити кордон для останніх – це відрізати їх від світового ринку, від високих цін і примусити працювати в умовах демпінгу.
    «Ви повинні мати повне відчуття, що працюєте в умовах ринку, і навіть на внутрішньому ринку продаватиме продукцію за світовими цінами» - звернувся В.Ющенко до аграріїв.
    Серед факторів, що спричинили кризу, Віктор Андрійович назвав не лише посуху. Це відсутність і механізму, який приймав би на себе частку ударів від негоди, і мережі диверсифікації учасників аграрного ринку, і повноцінне наповнення Держрезерву як для споживача, так і для підтримки виробника.     «Ми маємо повести нову політику розбудови аграрних відносин. Ми не можемо кожного разу зустрічати негоду в такому вигляді, як зараз – незахищеними» - наголосив Президент.
    Президент оголосив, що ближчим часом збере засідання РНБО – для розробки механізму максимальних заходів щодо спільних дій, аби забезпечити посівну кампанію восени цього року.



Автор: Business-News

Похожие новости

Комментарии

Комментарии читателей для данной новости отсутствуют.